[RO] qt-generare-orar

Mai jos este documentația lucrării mele de atestat din clasa a XII-a.

Folosirea programului

Programul prezintă 4 meniuri și un spațiu destinat conținutului afișat, spațiu care implicit afișează lista cu datele profesorilor introduși.
Datele introduse în program se structurează astfel: o listă cu date despre profesori, fiecare profesor are asociat un nume, o listă cu date despre școlile la care predă, o listă cu date despre clasele la care predă și o listă cu date despre restricții cu privire la orar.
Datele despre școlile la care predă un profesor sunt numele școlii și jumătățile de oră din săptămână când profesorul poate fi prezent în acea școală.
Datele despre clasele la care predă un profesor sunt numele clasei, școala din care face parte și numărul de ore pe săptămână (în pași de o jumătate de oră) în care profesorul la care este introdusă clasa, trebuie să predea clasei.
Datele despre restricții cu privire la orar sunt motivul restricției și jumătățile de oră din orarul profesorului în care aceasta se aplică.

Meniul Fișier cuprinde opțiunile Deschide…, Salvează, Salvează ca… și Închide.
Prin selectarea opțiunii Deschide… se va deschide o fereastră de unde se va selecta un fișier de intrare pentru program, în format JSON (cu extensia .json).
Prin selectarea opțiunii Salvează se salvează modificările nesalvate din fișierul de intrare deschis.
Prin selectarea opțiunii Salvează ca… se salvează o copie a datelor încărcate din fișierul de intrare deschis, și poate modificate, într-un alt fișier.
Prin selectarea opțiunii Închide se închide fișierul de intrare deschis anterior și se golește setul de date încărcate în program.

Meniul Editare cuprinde opțiunile Adaugă un profesor…, Șterge profesorul.
Prin selectarea opțiunii Șterge profesorul se șterge profesorul selectat în lista de profesori.
Prin selectarea opțiunii Adaugă un profesor… se va deschide o fereastră de introducere a datelor unui nou profesor.
Fereastra conține câmpuri sau casete de tip listă pentru numele profesorului, școlile, clasele și restricțiile asociate lui, butoane pentru adăugarea sau ștergerea școlilor, claselor sau a restricțiilor și butoane de adăugare a profesorului (Adaugă) sau de anulare a formularului (Anulează).
La apăsarea butonului Adaugă o școală se deschide o fereastră în care se introduce numele școlii și se selectează orele în care profesorul poate fi prezent în acea școală.
La apăsarea butonului Adaugă o clasă se deschide o fereastră care are câmpuri pentru numele clasei, școala din care face parte clasa, și numărul de ore pe săptămână în care profesorul predă clasei.
La apăsarea butonului Adaugă o restricție se deschide o fereastră în care se introduce motivul restricției și orele afectate de restricție.

Meniul Vedere cuprinde două opțiuni, Lista cu profesori și Creează orarele. Modul selectat implicit este Lista cu profesori (care se vede la pornirea programului). Când se dorește crearea orarelor din datele introduse, se selectează Creează orarele și se astfel se intră în a doua secțiune a aplicației.
În secțiunea de creare a orarelor, în partea stângă se află panoul unde se vor afișa orarele. În partea dreaptă, în cele două casete albe, se vor afișa filtre. Implicit, în stânga se afișează toate orarele generate. În panoul din dreapta se poate selecta afișarea doar a orarelor profesorilor, doar a orarului unui singur profesor, a orarelor școlilor, a orarelor/orarului unei singure școli sau a orarului unei clase.
Butonul Înlătură filtrul înlătură filtrul selectat în casetele de mai sus.
Opțiunea Salvează în format HTML orarele afișate… deschide o fereastră în care se poate salva un fișier în format HTML cu orarele afișate în panoul din stânga.
Butonul Recalculează orarele construiește un nou set de orare pornind de la datele introduse în modul Lista cu profesori, care poate sunt modificate.

Meniul Program cuprinde opțiunile Despre program… și Documentație și ajutor….
Opțiunea Despre program… deschide o fereastră cu numele programului, al autorului și adresa sa de email.
Opțiunea Documentație și ajutor… deschide o fereastră cu descrieri ale acțiunilor meniurilor programului.

Capturi de ecran aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu